Praktikanter fra Uganda og Vietnam er med til at holde landbruget i gang
Stor dansk svineavler og det danske rekrutteringsbureau Eurojob har frugtbart samarbejde med at rekruttere fra lande som Uganda og Vietnam
Ekstra 6 måneder betyder noget
- Vores praktikanter fra bl.a. Uganda og Vietnam er vigtige for produktionen og dagligdagen på Tybjerggaard. Der er naturligvis udfordringer, når medarbejdere fra en anderledes kultur skal fungere på en dansk arbejdsplads, men de udfordringer tager vi gerne med. Jeg har svært ved at se vores bedrift køre optimalt uden praktikanterne, fortæller Maria Skov Wegner, der i 2 1/2 år har været ansat på Tybjerggaard i Herlufmagle i deres HR-afdeling.
Omkring 3000 udenlandske praktikanter arbejder hvert år i landbruget og på gartnerierne i Danmark, og er dermed en vigtig del af produktionen i landbrug og gartnerisektoren. Siden omkring år 2000 har praktikordningen med udenlandske praktikanter udviklet sig i Danmark og er vokset til at omfatte både praktikanter fra Europa og resten af verden. Dansk landbrug har et godt navn ude i verden og mange unge vil derfor gerne til Danmark for at dygtiggøre sig indenfor landbrug. Den mulighed er givet ved et 18 måneders praktikophold.
- Vi er glade for at praktikanterne må opholde sig 18 måneder i Danmark mod tidligere 12 måneder. De 6 ekstra måneder betyder virkelig meget. Der går jo nogle måneder, inden praktikanten finder ”sine fødder” i et nyt land med andet sprog og kultur. Derfor er de ekstra 6 måneder vigtige i forhold til at praktikanterne kan blive dygtige og få ny viden om, hvordan man også kan drive et landbrug. Tybjerggaard ville gerne uddanne flere danske elever, men der er simpelthen for få danske unge, der ønsker at uddanne sig i landbruget. Derfor er de glade for muligheden med udenlandske praktikanter, hvor de har et godt samarbejde med rekrutterings- og vikarforretningen Eurojob.
De kan sikre familien en god indkomst
Siden 2018 har formidling af udenlandske praktikanter været en del af Eurojobs forretningsmodel. Det har indimellem været tungt administrativt af få de nødvendige tilladelser om ophold i Danmark på plads.
- Tidligere kunne det tage 3-4 måneder at få det nødvendige papirarbejde på plads. Men i dag er vi nede på 6-8 uger, fortæller indehaver af Eurojob, Lars Tobler.
I de sidste 1-2 år har man hos Eurojob af flere årsager valgt også at rekruttere praktikanter udenfor Europa.
- Historisk har der været en del praktikanter fra Ukraine – det blev selvfølgelig færre pga. krigen. Generelt er det blevet vanskeligere at rekruttere dygtig arbejdskraft indenfor Europa. Der er virkelig kamp om de dygtige folk i hele Europa. Vi blev derfor certificeret via SIRI og blev en del af deres fast-track ordning og har i dag et virkelig godt samarbejde med specielt Uganda og Vietnam i forhold til praktikanter til den grønne sektor, siger Lars Tobler. Og det er ikke tilfældigt, at det blev Vietnam og Uganda.
- Uganda er et stort landbrugsland og derfor er mange interesserede i at blive dygtigere. Her er mange små landbrug hvor man, hvis man er dygtig, kan sikre familien en god indkomst De fleste taler et godt engelsk, hvilket yderligere tæller på plussiden. Med hensyn til Vietnam er det lidt det samme, fortæller Lars Tobler om det gode samarbejde med Tybjerggaard og den grønne sektor.
Gode til at hjælpe hinanden
At få praktikanter fra Uganda er forholdsvis nyt hos Tybjerggard, men erfaringerne er gode.
- Vi var måske lidt spændte på hvordan det ville gå med praktikanter fra Uganda og Vietnam. Lande som for os – og nok for en del andre danskere – er noget fjernt. Vi er overrasket over, hvor få udfordringer, der har været med at integrere praktikanterne i dagligdagen hos os. De skal lige vænne sig til det danske klima, når vi når efterår og vinter, men det er tilvænning. De er gode til engelsk og derfor forgår kommunikationen uden problemer, fortæller Maria Skov Wegner, HR Tybjerggard.
Generelt er det lutter positive ting man har at berette fra Tybjerggaard. Gruppen af praktikanter er også gode til at hjælpe hinanden internt og kønsfordelingen er cirka 50/50 mænd og kvinder.